V Kováčovie dome sa dozvedia, ako sa kedysi v Malachove žilo

26.12.2012 10:55

 

Zrekonštruovaný "Kováčovie dom" v obci Malachov pri Banskej Bystrici má byť jednou zo zastávok pripravovaného Malachovského historického chodníka.

MALACHOV. Návštevník tohto malého múzea sa dozvie, ako sa v obci kedysi žilo.

Starosta Ondrej Slivka priblížil, že pred štyrmi rokmi sa obci naskytla príležitosť kúpiť tento dom z druhej polovice 19. storočia.

"Už vtedy som mal myšlienku, že v podstate by sme tu vytvorili také obecné múzeum," konštatoval starosta na jeho slávnostnom otvorení, ktoré sa uskutočnilo pred vianočnými sviatkami.

Hodiny regionálnej výchovy

"Kováčovie dom" nie je expozíciou v zaužívanom slova zmysle, pretože má slúžiť verejnosti, dôchodcom, ktorí sa podieľali na jeho budovaní, ale aj na spoluprácu so základnou školou v Malachove pre vyučovanie regionálnej výchovy, povedala etnologička Zuzana Drugová, ktorá pôsobila ako odborný dozor a pripravovala scenár pri budovaní expozície.

V dome sú inštalované predovšetkým pôvodné zbierkové predmety. Drugová pripomenula, že v obci tiež vyhlásili zbierku a viacerí obyvatelia darovali historické prvky, ktoré mali doma.

Lýdia Boďová, predsedníčka Občianskeho združenia Klub dôchodcov Malachovčan, pokračovala, že domu chceli dať pôvodnú podobu a návštevníkom pripomenúť, ako sa kedysi žilo.

"Pani, ktorá tu žila, bola krajčírka, je tu jej pôvodný prvý stroj, je tu maľovaná truhlica," priblížila Boďová.

S obnovou domu sa začalo v apríli. "Spolu sme odpracovali okolo 140 hodín," dodala Boďová.

Pribudne posedenie pre turistov

Slivka uviedol, že dom obec kúpila ešte za 250-tisíc slovenských korún. Obec dostala v roku 2011 dotáciu na rekonštrukciu.

Projekt pod názvom Malachovský domček záchrana a premena objektu ľudovej architektúry na obecné múzeum - získal plnú požadovanú sumu vo výške 10-tisíc eur z grantovej schémy bývalej predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej NÁŠ VIDIEK.

Najdôležitejšie boli podľa starostu rekonštrukcie vnútorných a vonkajších omietok i elektrického vedenia, ktoré boli v dezolátnom stave. Elektrinu sa podarilo dať do pôvodného stavu, v dome sú aj keramické vypínače.

"Zrekonštruovali sme piecku... Tá piecka prechádza do vedľajšej miestnosti, kde bola udiareň, to všetko je zachované," konštatoval starosta.

"Počas rekonštrukcie boli predovšetkým zrealizované stavebné úpravy s ohľadom na to, aby bola historicita zachovaná," vysvetlila Drugová.

Dom bol pôvodne drevenicou s kuchyňou s otvoreným kochom, tzv. čiernou kuchyňou. Neskôr bola podľa Drugovej predelená a z čierneho kochu (komína) vznikla udiareň. Pred druhou svetovou vojnou bola pristavená druhá, tehlová miestnosť "Kováčovie domu".

Nakoľko sa nachádza na trase historického chodníka, turista bude môcť zatelefonovať niektorému z členov klubu dôchodcov, ktorý mu Kováčovie dom ukáže a porozpráva, ako sa v Malachove žilo. "Pri domčeku bude oddychové miesto, budú tu lavičky, ohnisko, možnosť oddýchnuť si," uzavrel Slivka.



Čítajte viac: https://bystrica.sme.sk/c/6647702/v-kovacovie-dome-sa-dozvedia-ako-sa-kedysi-v-malachove-zilo.html#ixzz2G9ONxJHh