Sprístupnili Malachovské náučné chodníky

24.05.2012 21:40

 

Náučné chodníky sa majú stať sprievodcom po banských a prírodných zaujímavostiach obce a jej okolia. Obec so združením Malachovská dolina pracovali na projekte tri roky.

MALACHOV. Malachovské náučné chodníky, ktoré slávnostne sprístupnili počas uplynulého víkendu, sa majú stať novým impulzom pre rozvoj turistického ruchu v tejto atraktívnej prírodnej a banskej lokalite.

Podľa starostu Malachova Ondreja Slivku sa ich sprístupnením vytvoril nový impulz pre rozvoj turistického ruchu.

Krajinný ekológ Vladimír Druga z občianskeho združenia Malachovská dolina informoval, že s prípravou projektu začali už v roku 2009 a postupne sa uchádzali o desať grantov. Z nich boli úspešní v šiestich prípadoch, takže mohli po častiach napĺňať svoje predstavy.

Trasu chcú ešte rozširovať

Ukončením tejto časti projektu, ktorý sa stal súčasťou Banskej cesty, sprístupnili prvú etapu. V  budúcnosti ešte počítajú s rozšírením trasy o poštovú cestu a historický chodník.

Spoločná dĺžka náučných chodníkov je približne desať kilometrov. Po celom úseku osadili 18 informačných tabúl, ktoré návštevníkov zoznámia so všetkým podstatným, čo okolie Malachova ponúka.

Celý komplex tvoria tri základné časti- banský , prírodovedný chodník, rekreačná trasa.

Na banskom chodníku si budú môcť návštevníci vybrať z dvoch alternatív. Môžu sa rozhodnúť pre malý, prípadne veľký banský okruh.

Zoznámia sa tu s pozostatkami po ťažbe ortute, ktorá Malachov preslávila už v stredoveku.

„V 15. storočí dosahovala ťažba ortute v Malachove svoj vrchol a prakticky celé storočie boli Malachovské bane považované za najväčšie ortuťové bane v Európe,“ povedal ekológ.

Návštevník tu nájde nielen zvyšky ťažobných jám a banských háld, ale tiež zachované východy zo starých stredovekých štôlní, zvyšky povrchových baní, či novoveké bane.

Ľadové diery a takmer neznámy prales

Podobne ako banský, aj prírodovedný okruh sústreďuje pozoruhodné prírodné fenomény. Je to napríklad Malachovský vodopád, kamenné more, či mikroklimatický unikát Ľadové diery.

Ľad sa v nich dokáže udržať aj v neskorých jarných mesiacoch.

Mimoriadnu hodnotu má tiež prales Horná skala, ktorý sa podarilo objaviť vďaka sústredenému výskumu odborníkov iba pred časom.

Les sa zachoval v neporušenom stave zrejme preto, že leží v ťažko dostupnom teréne.

Podľa Vladimíra Drugu najnovšie terénne výskumy ukázali, že územie je ešte menej narušené ako v prípade neďalekého a podstatne známejšieho Badínskeho pralesa.

Ortútske jazierko takmer zaniklo

Jednou za najkrajších častí prechádzky po náučných chodníkoch je nepochybne Ortútske jazero. Nechýbalo však mnoho a o tento zaujímavý prírodný fenomén sme mohli prísť.

Vladimír Druga pripomína, že jazierko bolo dvadsať rokov neprístupné a výrazne sa zazemňovalo. Hlavnou príčinou bolo jeho zanášanie z násypov lesnej cesty a narušenej pôdnej vrstvy nad ním.

Na revitalizácii jazierka a jeho okolia sa pred časom podieľal skautský zbor Cuprum z Banskej Bystrice v spolupráci so združením Malachovská dolina.

Jazierko sa spomína už v stredovekých banských záznamoch a v súčasnosti je cennou lokalitou pre prežitie viacerých mokraďných druhov.

Pomáhali aj seniori

Vladimír Druga považuje za výnimočné, že v celom projekte im podali pomocnú ruku aj seniori zo združenia Malachovčan.

Cyklistami je mimoriadne obľúbená tretia časť náučných chodníkov – rekreačná dolina, ktorá vedie z veľkej časti po asfaltovej ceste.

Jej súčasťou je aj rekreačná lúka, kde sa dajú pripraviť príjemné spoločenské a rodinné posedenia v prírode.

BCH1.jpg

BCH2.jpg

BCH7.jpg

BCH8.jpg

BCH9.jpg



zdroj: https://bystrica.sme.sk/c/6384112/spristupnili-malachovske-naucne-chodniky.html#ixzz1volz8DC9