Malachovčania sa pobijú o NAJ dedinku Slovenska

27.07.2014 13:52

V novej televíznej relácii sa stretnú Malachovčania v súboji s Baďanom, Čerhovom, Priepasným, Lenartovom a Plaveckým Mikulášom.

MALACHOV. Vlani bodovala Špania Dolina v súťaži o Dedinu roka a skončila na peknom druhom mieste, tento raz sa o priazeň Slovákov uchádza ďalšia obec z nášho regiónu. V novej televíznej súťaži o NAJ dedinku roka sa predstavia obyvatelia Malachova pri Banskej Bystrici.

Starosta Malachova Ondrej Slivka vidí šancu uspieť hlavne v tom, že v obci žijú aktívni obyvatelia a pôsobí tu niekoľko úspešných občianskych združení. Tie prišli v posledných rokoch s množstvo nápadov, ktoré výrazne skvalitnili život obce a priviedli do nej turistov.

Je to predovšetkým združenie Malachovská dolina, ktorému sa v spolupráci s obcou a aktívnymi seniormi Malachovčan podarilo zrekonštruovať Kováčovie dom a pretvoriť ho na obecné múzeum. Počtom štvorcových metrov je možno najmenšie na Slovensku, zato je veľké srdcom.

V okolí obce sa podarilo vybudovať aj náučné chodníky - banský, historický,  prírodovedný a rekreačný. Pýchou je aj zrevitalizované Ortútske jazierko. Malachovčania sa môžu pochváliť aj tým, že už osemdesiat rokov bez prestávky tu pôsobí ochotnícky súbor Malá chova z Malachova.

ortutske_r6059.jpg

Ortútske jazierko

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Až do doby kamennej

V stredoveku sa Malachov preslávil ťažbou ortuti a tunajšie ortuťové bane boli najväčšími v Európe.

História obce však siaha podstatne ďalej. Dokumentuje to kopec Hrádok nad pravým brehom Malachovského potoka, spojený predovšetkým s keltským osídlením.

Archeológ Stredoslovenského múzea Martin Kvietok nám už pred časom potvrdil, že dávno pred tým, než sa na Hrádku usadili Kelti, tu sídlili ľudia už v neskorej dobe kamennej (2800-2500 pred Kr.)

Kováčovie dom je spoločnou pýchou

 Zrekonštruovaný "Kováčovie dom" z 19. storočia je jednou zo zastávok historického chodníka. V dome sú inštalované predovšetkým pôvodné zbierkové predmety, množstvo historických predmetov do neho darovali samotní obyvatelia.

Dom bol pôvodne drevenicou s otvoreným kochom, tzv. čiernou kuchyňou. Neskôr z čierneho kochu (komína) vznikla udiareň. Pred druhou svetovou vojnou bola pristavená druhá, tehlová miestnosť .

naucne_r391.jpg

Náučné chodníky

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK