Cyklistov ohrozuje prepad šachty (štôlne)

22.06.2015 16:18

V oblasti zosuvu na Malachovskej zvážnici  sa chystá geofyzikálny prieskum. Ten bude podkladom pre projektantov. Dočasné riešenia by podľa Lesov SR problém neodstránili.

MALACHOV/ BANSKÁ BYSTRICA. Prepad starej banskej šachty na Malachovskej zvážnici nad Ortútskym jazierkom  znemožnil úpravu zimných bežeckých tratí v tejto lokalite. Tak, ako mali v zime ochudobnenú sezónu bežkári, tak teraz doplácajú na zosuv cyklisti.

 Zvážnicou totiž prechádza  cyklotrasa Kremnickými vrchmi je to jedno z najobľúbenejších spojení medzi Pršanmi a Skalkou. Zatiaľ čo cyklisti z Banskej Bystrice a okolia o zosuve vedia a volia radšej iné trasy, cyklisti z iných častí Slovenska, či zo zahraničia sa často ocitnú na „zráze“ a nevedia, čo ďalej.

Na trase totiž chýbajú upozornenia, že na takúto prekážku natrafia. Na túto skutočnosť nás upozornil banskobystrický aktivista Jaroslav Huba s tým, že približne na úseku päťdesiatich metrov je zvážnica veľmi  ťažko prejazdná aj v prípade, že cyklista z bicykla zosadne a pokúša sa ho cez zosuv preniesť „Muži ho ešte možno s problémami prenesú, no cyklistky tu môžu mať vážny problém,“ doplnil s tým, že na mieste zosuvu by sa mali urobiť aspoň provizórne riešenia, prípadne by sa mali na trase osadiť informačné tabuľky s upozornením.

 

O probléme so zosuvom sme po prvý krát písali pred poslednou zimnou sezónou. Ako sme sa vtedy dozvedeli, zvážnica patrí Lesom SR, tie ju však v súčasnosti nevyužívajú. Slúži aj iným subjektom, v zimnom období predovšetkým lyžiarom, v lete cyklistom a turistom.

VIDEO: JAROSLAV HUBA

 Prepadnutá šachta sa stala problémom

Keďže okolie Malachova bolo v minulosti výrazne poznamenané banskou ťažbou, zosuv spôsobilo práve prepadnutie starej šachty.

Zdá sa však, že problém n Malachovskej zvážnice sa predsa len hýbe dopredu , hoci na konečné riešenie si ešte budú musieť ako cyklisti, tak aj lyžiari počkať. Hovorca LESOV SR Vlastimil Rezek konštatoval, že geológovia si už v predchádzajúcom období terén prešli. „ Idú robiť geofyzikálny prieskum a vypracujú podklady pre projektantov. Vyzerá to na dosť nákladnú záležitosť, preto sa tu nedá robiť nič narýchlo, či s nejakými čiastkovými riešeniami,“ konštatoval Rezek. Podľa neho riešenie problému nejaký čas potrvá, čo však nezávisí iba od snahy LESOV SR: „Na tejto akcii je zainteresovaných viacero strán a výsledný čas bude sumárom aktivít všetkých zúčastnených.“

Zaujímalo nás preto, či sa do sanácie zosuvu prijmú nejaké iné opatrenia pre bezpečnosť cyklistov.

„Banskobystrický samosprávny kraj nie je správcom predmetnej cykloturistickej trasy a preto nemá oprávnenie v tejto veci konať. Kontaktovali sme však správcu trasy - Slovenský cykloklub, aby urobil opatrenia na odstránenie týchto nedostatkov, “konštatoval Michal Albert, vedúci oddelenia styku s verejnosťou a protokolu Banskobystrického samosprávneho kraja. Pod kraj totiž spadá aj funkcia národného cyklokoordinátora.

 

zdroj: https://bystrica.sme.sk/